Jun 2013 22

Om drygt en vecka är det start i ÅF Offshore Race. Under våren har vi hunnit avverka två race, närmare bestämt Lidingö Runt (4:a) och Watski2star (6:a). I båda dessa race har vi seglat på två man. På Lidingö Runt kände vi att farten finns i båten men några mindre missar längst banan framförallt efter starten och slaget innan målgång gjorde att vi missade tredjeplatsen med 2 sek.

Watski2star gjorde vi ett fullt godkänt första ben (Oxelösund-Visby) och gick i mål som tredje båt. Ett felaktigt val av spinnaker och dålig koll på vart mållinjen låg gjorde att vi missade chansen till att vara först i mål på den sträckan.

Det andra benet (Visby – Oskarshamn) blev minst sagt dåligt för vår del, inte nog med att vi låg i stiltje längst tid av tävlingens samtliga båtar, när väl vinden kom låg vi på tok för långt norrut vilket gjorde att båtar som startat flera timmar efter oss kunde gå om. Sträckan avslutades dock med en härlig läns där vi lyckades toppa 13 knop. Det andra benet tog över ett dygn att segla, tyvärr sov vi på tok för lite vilket borgade för dom misstag vi gjorde under det tredje benet.

Otroligt trötta startade vi från pitstoppet i Oskarshamn för att segla dom drygt 100 distansen till Oxelösund, det blåste närmare 12m/sk. På halvvinden hade vi det lite tungt med för mycket segel men så snart vi rundat Blå jungfrun gick vi som tåget och plockade en hel del placeringar. Tyvärr mojnade vinden och vi tappade placeringar i samma takt, då vårt enda försegel under Watski2star var vår fock, detta i kombination med att vi valde att kryssa upp längs kusten istället för att gå ut på havet gjorde att vi tappade placeringar i vår startgrupp som till slut blev plats nr 6. Vi hade hoppats och trott på en topptre-placering så plats 6 var vi helt klart inte nöjda med. Dock flera erfarenheter rikare som nu förhoppningsvis kan förvandlas till något bra under ÅF Offshore Race som startar söndagen den 30 juni.

3 Kommentarer

 1. Anders skriver:

  Tjena.

  Vad tycker ni om startordningen? Övriga i klassen startar 50 resp 90 minuter före oss låglysare…

  /Anders, Dehler 29an Svea,SWE 231

 2. johan skriver:

  Känns väl sådär, bästa vore om alla startar om i Sandhamn, som det är nu kan väldigt mycket avgöras på vägen ut dit, beroende på vilket vädersystem man hamnar i.

 3. Anders skriver:

  Ja. en omstart vore kanon. Alternativt att hålla ihop klassen. 20 minuters diff kan jag leva med även om de större båtarna kommer snabbare ut på havet.

Skriv en kommentar